Αν θέλετε να συναντηθείτε με τη χαρούμενη εκδοχή του πεπρωμένου σας, οι ενδυναμωτικές πεποιθήσεις είναι το πρώτο βήμα.
Όλα ξεκινούν από τις σκέψεις μας. Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε. Όταν μάλιστα συγκεκριμένες σκέψεις επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά γίνονται πεποιθήσεις, δηλαδή τα πιστεύω μας. Είναι συγκεκριμένες και συστηματικά οργανωμένες προσεγγίσεις αντίληψης που καθορίζουν τις επιλογές που κάνουμε στη ζωή μας. Με δυο λόγια οι σκέψεις μας δημιουργούν το πεπρωμένο μας. Συνήθως αναφερόμαστε στις περιοριστικές μας πεποιθήσεις, σε σκέψεις δηλαδή και πιστεύω που μας περιορίζουν.
Αν οι τωρινές πεποιθήσεις σας δεν σας βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται να είστε ευέλικτοι, και αφού τις αναγνωρίσετε, να απελευθερωθείτε από αυτές και να δοκιμάσετε κάτι καινούργιο. Οι ενδυναμωτικές πεποιθήσεις είναι το πρώτο βήμα για επιθυμητά και επιτυχημένα αποτελέσματα.
Πάμε μαζί να δούμε πεποιθήσεις που αποδείχτηκαν πολύ αποτελεσματικές για όσους τις υιοθέτησαν, γιατί όχι και για εσάς.
1.Τα πάντα γίνονται για κάποιο λόγο, για ένα σκοπό που μας εξυπηρετεί.
Οι άνθρωποι που πετυχαίνουν έχουν μια ικανότητα να εστιάζουν στο θετικό μιας κατάστασης και στα θετικά αποτελέσματα που μπορεί να προέλθει από αυτήν. Ανεξάρτητα από το πόσο αρνητικές είναι οι πληροφορίες που λαμβάνουν από το περιβάλλον τους, πάντα πιστεύουν ότι υπάρχουν δυνατότητες κι ότι όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο που τους εξυπηρετεί, ότι κάθε δυσκολία περιέχει το σπόρο ενός αντίστοιχου ή και μεγαλύτερου οφέλους.
Σκεφτείτε τη ζωή σας, υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι για να αντιδράσετε σε μια κατάσταση. Εσείς ποια επιλέγετε;
Ρωτήστε τον εαυτό σας:
-Πιστεύετε συνήθως ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν θετικά ή αρνητικά;
-Πιστεύετε ότι οι προσπάθειες σας θα είναι επιτυχημένες ή αποτυχημένες;
-Όταν αντιμετωπίζετε μια κατάσταση διακρίνετε τις δυνατότητες ή τα εμπόδια;
Πολλοί τείνουν να εστιάζουν στο αρνητικό και το πρώτο βήμα για να το αλλάξετε είναι να το συνειδητοποιήσετε. Η δουλειά του ασυνειδήτου μας είναι η επιβίωση μας, αλλά όχι η εξέλιξη μας.
2.Δεν υπάρχει αποτυχία, παρά μόνο αποτελέσματα. No failure only feedback
Αυτή είναι η αγαπημένη μου. Μου άλλαξε κυριολεκτικά τη ζωή. Τι μας λέει αυτή η πεποίθηση; Μας λέει ότι δεν υπάρχουν αποτυχίες αλλά αποτελέσματα επιθυμητά ή όχι. Όσοι έχουν πετύχει δε σημαίνει ότι δεν έχουν αποτύχει αλλά γνωρίζουν πως αν δοκιμάσουν κάτι και δεν τους φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, απλά θα μάθουν από την εμπειρία τους και θα δοκιμάσουν κάτι άλλο. Κάνουν νέες ενέργειες και δημιουργούν νέα αποτελέσματα. Δοκιμάζω κάτι, δεν μου φέρνει το αποτέλεσμα που θέλω, λέω στον εαυτό μου δεν πειράζει και προχωρώ να δοκιμάσω κάτι καινούργιο μέχρι να πετύχω. Δεν πειράζει. Πλήρως απενοχοποιητικό.
Σκεφτείτε τις 5 μεγαλύτερες φαινομενικά αποτυχίες σας:
-Τι μάθατε από αυτές;
-Πώς σας βοήθησαν αυτές οι εμπειρίες;
-Πώς βελτίωσαν τη ζωή σας;
Η πίστη στην αποτυχία δηλητηριάζει το μυαλό και δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα.
-Τι θα επιλέγατε να κάνετε αν γνωρίζατε ότι είναι αδύνατο να αποτύχετε;
Μια πολύ χρήσιμη ερώτηση που μπορεί να σας οδηγήσει σε νέα μονοπάτια
3.Υπευθυνότητα.
Αναλάβετε την ευθύνη για ο,τιδήποτε συμβεί. Υπευθυνότητα σημαίνει απόλυτη ελευθερία, σημαίνει ότι διαμορφώνω εγώ τη ζωή μου. Αναλαμβάνω το 100% της ευθύνης για το 100% της ζωής μου στο 100% του χρόνου μου. Είμαι υπεύθυνος και θα αναλάβω να το λύσω, να το διευθετήσω. Πιστεύω ότι δημιουργώ τις σκέψεις μου, τις συμπεριφορές μου, τις εμπειρίες μου κι ότι μπορώ να μάθω από αυτές και να εξελιχθώ. Διαφορετικά είμαι έρμαιο των καταστάσεων. Είμαι αντικείμενο κι όχι υποκείμενο. Κι όπως λέει ο Tony Robbins «τα πράγματα δεν συμβαίνουν σε εμάς, αλλά για εμάς». Η ανάληψη της προσωπικής ευθύνης είναι δείκτης ωριμότητας και ενηλικίωσης. Διατηρώντας την ευθύνη των πράξεων σας διατηρείτε τη δύναμη να αλλάξετε τα αποτελέσματα που παράγετε.
Σκεφτείτε όταν αποτυγχάνετε:
– Τι λέτε στον εαυτό σας;
-Τι λέτε στους άλλους;
-Αναλαμβάνετε την ευθύνη που σας αναλογεί;
-Μήπως κατηγορείτε τον εαυτό σας ή τους άλλους;
4.Δεν είναι ανάγκη να ξέρετε τα πάντα για να ξεκινήσετε.
Δεν είναι ανάγκη να ξέρετε τα πάντα για κάτι προκειμένου να το χρησιμοποιήσετε. Ξέρετε τα πάντα για τους υπολογιστές; Πώς λειτουργούν; Σίγουρα όχι, αλλά τους χρησιμοποιείτε.
Είναι σημαντικό να εστιάζετε στο ουσιώδες χωρίς να χάνεστε στις λεπτομέρειες, έτσι κερδίζετε πολύτιμο χρόνο. Επίσης εκπαιδεύεστε να διακρίνετε το ουσιώδες από το επουσιώδες. Δεν είναι η γνώση δύναμη αλλά η εφαρμοσμένη γνώση, η πράξη, το βίωμα. Άλλωστε ποτέ δεν πρόκειται να μάθουμε τα πάντα σε κάτι, γιατί κινδυνεύουμε να μην κάνουμε τίποτα, να μείνουμε στην αδράνεια. Αυτός είναι και ο ορισμός της τελειομανίας.
Ρωτήστε τον εαυτό σας;
-Μήπως ανήκετε σε αυτή την κατηγορία;
-Τολμάτε νέα πράγματα;
-Μήπως φοβάστε την αποτυχία;
-Μήπως σας απασχολεί η γνώμη των άλλων;
5.Οι άνθρωποι είναι ο σπουδαιότερος πόρος μας
Επενδύστε στους ανθρώπους είτε αυτοί είναι οι πελάτες σας, οι συνεργάτες σας, οι υπάλληλοι σας. Η αίσθηση ομαδικότητας, κοινού σκοπού και ενότητας μπορεί να φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα. Οι αρμονικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και οι αποτελεσματικές συνεργασίες είναι συστατικά μακροπρόθεσμης επιτυχίας. Μπορούν να γίνουν θαύματα όταν σεβόμαστε τους ανθρώπους αντί να προσπαθούμε να τους χειραγωγήσουμε. Και είναι διαφορετικό να το λέμε και διαφορετικό να το κάνουμε.
Ένας τρόπος είναι να ρωτήσετε τους άλλους:
-Πώς μπορούμε να το κάνουμε καλύτερα;
-Πώς μπορούμε να το διορθώσουμε;
-Πώς μπορούμε να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα;
6.Η δουλειά είναι παιχνίδι
Σίγουρα ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας είναι να κάνετε αυτό που αγαπάτε. Γίνεστε δημιουργικοί και σίγουρα περισσότερο ανθεκτικοί στις πιέσεις. Αν δεν γίνεται τότε προτείνω να αγαπήσετε αυτό που κάνετε.
7.Η επιτυχία χρειάζεται αφοσίωση
Για να πετύχουμε όσα θέλουμε χρειάζεται να έχουμε αφοσίωση. Επιτυχημένοι δεν είναι οι ταλαντούχοι αλλά όσοι επιμένουν και αφοσιώνονται σε αυτό που θέλουν. Επτά φορές κι αν πέσεις, οχτώ να σηκωθείς.
Πόσο πολύ είναι το δικό σου πολύ;
Σε αυτό απάντησε ο Σωκράτης όταν τον ρώτησε ο Πλάτωνας δάσκαλε πώς μπορώ να πετύχω αυτό που θέλω; Όταν βρέθηκαν κοντά σε μια βρύση που έτρεχε νερό ο Σωκράτης άρπαξε το κεφάλι του μαθητή του και το έβαλε μέσα στο νερό που είχε μαζευτεί στη γούρνα κάτω από τη βρύση. Το κρατούσε με πολύ δύναμη ώστε να μην μπορεί να σηκωθεί ο μαθητής. Κάποια στιγμή ο Πλάτωνας έβαλε όλη του δύναμη και κατάφερε να απελευθερωθεί, παίρνοντας μια βαθιά ανάσα. Κατάλαβες τώρα τον ρώτησε ο Σωκράτης μόνο αν το θέλεις όσο την ανάσα σου.
Σκεφτείτε όλες αυτές τις ενδυναμωτικές πεποιθήσεις. Είναι ένα σύστημα που η μία ενισχύει την άλλη. Όταν πετυχαίνετε όσα θέλετε αυξάνετε την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση σας, αυξάνετε την πίστη στον εαυτό σας ότι αξίζει, ότι μπορεί.